Türk savunma sanayisinin gururu Bayraktar TB3, dünya havacılık tarihinde önemli bir dönüm noktası olan kısa pistli gemiden kalkış ve iniş yapan ilk SİHA olarak kayıtlara geçti. Son testlerde, Saros Körfezi’nde seyreden TCG Anadolu gemisine 4 başarılı sorti gerçekleştirildi. Bu gelişmeyle birlikte, milli savaş uçağı ve insansız hava aracı teknolojilerinde yeni bir sayfa açılmış oldu.
Bayraktar TB3’ün gerçekleştirilen testleri, 22 Nisan 2025 tarihinde yapılan ‘Kısa Pistli Gemiden Tam Otonom Kalkış-İniş Testleri’ kapsamında tamamlandı. Testler sırasında, SİHA önceki denemelerde olduğu gibi hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan, doğrudan gemiye iniş ve kalkışını başarıyla yaptı. Bu süreçte, Baykar tarafından geliştirilen yapay zekâ algoritmaları görevlerini başarıyla yerine getirdi. Tam otonom kalkış ve inişler, yapay zekânın desteğiyle gerçekleştirildi ve operasyonun güvenilirliği bir kez daha kanıtlandı.
Testler sırasında, Bayraktar TB3 toplamda 4 kez kalkış ve iniş yaptı. Bu sıralamada, gün batımında gerçekleştirilen son sorti de dahil olmak üzere, tüm inişler başarıyla tamamlandı. Kısa pistli inişlerde, herhangi bir destek ekipmanı kullanılmadı ve sistemlerin kararlılığı gözler önüne serildi. Ayrıca, bu süreçte Baykar’ın geliştirdiği yapay zekâ algoritmaları, görevleri kusursuz bir şekilde yerine getirdi.
Bayraktar TB3’ün toplam uçuş süresi ise 1.016 saat 42 dakikayi buldu. En uzun uçuşu ise 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen ve yere inmeden 32 saat havada kalan testti. Bu uçuşta, toplamda 5.700 km yol kat edildi ve sistemlerin dayanıklılığı ve performansı detaylı şekilde değerlendirildi.
Dünyada ilk kez, 19 Kasım 2024’te Muğla Aksaz açıklarındaki TCG Anadolu gemisinde gerçekleştirilen uçuş testi, Türk savunma teknolojisinin geldiği noktayı gözler önüne sermişti. Ardından, 26 Kasım 2024’te yapılan diğer testler de başarıyla tamamlandı ve Bayraktar TB3, dünya havacılık tarihinde kendine önemli bir yer edindi.
Gelişmiş füze teknolojileriyle de dikkat çeken TB3, 25 ve 27 Mart 2025 tarihlerinde atış testleri yaptı. Roketsan tarafından geliştirilen İHA-122 süpersonik füzesi ile deniz hedefleri tam isabetle vuruldu. 27 Mart’taki atışta, görüş hattı irtifasının altında gerçekleştirilen saldırıyla 6×6 metre boyutlarındaki perdeli hedef başarıyla imha edildi. Bu atışlar, hem hedef vurma hassasiyetini hem de iki SİHA’nın koordineli görev kabiliyetini ortaya koydu.
Yerli motor teknolojisinin önemi de burada kendini gösterdi. Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024’te Edirne’nin Keşan ilçesinde gerçekleştirilen yüksek irtifa sistem performans testi ile 36.310 feet irtifaya ulaşarak, kritik bir başarı daha kazandı. Bu test, Türkiye’nin yerli ve milli motoru olan TEI tarafından geliştirilen PD-170 motoru ile gerçekleştirildi. Milli havacılık tarihimizin irtifa rekoru ise, 45.118 feet ile Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait.
Gelişen teknolojiler arasında, Bayraktar TB3’ün milli kamera sistemi büyük öneme sahip. 26 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen testte, Aselsan tarafından milli imkanlarla geliştirilmiş olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ilk kez kullanıldı ve başarıyla entegre edildi. Bu sistem, dünyanın önde gelen muadillerine göre yüksek performansıyla dikkat çekti.
Deniz aşırı görevler ve uzun menzilli operasyonlar konusunda da üstün özellikler taşıyan TB3, katlanabilen kanat yapısı ve gelişmiş haberleşme kabiliyetleriyle envantere girmeye hazırlanıyor. Görüş hattı ötesi iletişim yeteneği sayesinde, çok uzun mesafelerden kumanda edilme imkânı sunacak. Bu özellikler, keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerinde, özellikle deniz aşırı hedeflere karşı yüksek etkinlik sağlayacak.
İhracat alanında ise Baykar, global başarılarını sürdürüyor. 2003 yılındaki ilk İHA Ar-Ge sürecinden itibaren, gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde eden firma, 2023’te yaklaşık 1.8 milyar dolar ihracat yaparak Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında yer aldı. 2024 yılında ise, %90’lık ihracat oranıyla toplamda yine 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.
Baykar, özellikle savunma ve havacılık sektöründe, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında toplam ihracat lideri olmayı sürdürdü. Sadece 2024’te, toplam ihracatın dörtte birini tek başına gerçekleştirerek, Türkiye’nin küresel SİHA pazarındaki liderliğini pekiştirdi. Bayraktar TB2 ve AKINCI TİHA olmak üzere toplam 36 ülke ile toplamda ihracat sözleşmesi imzalanmış durumda. Baykar, dünya çapında en büyük insansız hava aracı şirketi olmayı sürdürüyor ve bu alandaki teknolojik üstünlüğünü her geçen gün artırıyor.
Kaynak: İHA-İhlas Haber Ajansı