Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde Yapay Zekâ ve Eğitim Dönüşümü Vurgulandı

Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nde yapay zekâ ve eğitim dönüşümünün önemi vurgulandı. Geleceğin ekonomisi ve eğitim stratejileri hakkında önemli bilgiler.

Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), Sapanca’da gerçekleşti ve iş dünyası ile akademi temsilcilerini bir araya getirdi. Zirvenin en dikkat çekici bölümlerinden biri, yapay zekânın toplumsal ve eğitim alanındaki etkilerinin tartışıldığı panel oldu. Bu panelde, Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Koç yaptığı açıklamalarla öne çıktı.

Koç, yapay zekâ çağında eğitimin temel amacının karakter gelişimi olması gerektiğine vurgu yaptı. Kendisi, “Geleceğin en akıllı toplumu, en çok teknoloji kullanan değil, teknolojiyi en insani amaçlarla kullanan toplumdur” diyerek, teknolojinin insani değerlerle bütünleşmesinin önemine dikkat çekti.

Uluslararası Ekonomi Zirvesi, Türkiye’nin önde gelen ekonomi yayınları Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife tarafından organize edildi. Zirvenin ikinci gününde gerçekleşen panelde, Yapay Zekanın Toplum ve Eğitimdeki Yeri başlığı altında önemli isimler bir araya geldi. Panel moderatörlüğünü Ankara TEKMER Kurucu Başkanı İmran Gürakan üstlenirken, panelde FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula, BSH Türkiye CEO’su Alper Şengül ve Veri Enstitüsü Kurucu Başkanı Bekir Ağırdır da söz aldı.

Özlem Koç, eğitimin geleceğine ilişkin yaptığı açıklamalarda, özellikle bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı bu çağda, eğitimin temel odak noktasının karakter inşası olması gerektiğini belirtti. Koç, “Teknoloji çok hızlı değişiyor. İnsanlık tarihi boyunca sürekli kırılmalar yaşandı, ancak artık önümüzdeki 10 yılı bile tahmin etmek zorlaşıyor. Bu çağda, teknoloji üretebilen ve doğru kullanabilen bireyler yetiştirmeliyiz” dedi.

Koç, ayrıca, Toplum 5.0 vizyonunun bize şunu söylüyor: “Geleceğin en akıllı toplumu, en çok teknoloji kullanan değil, teknolojiyi en insani amaçlarla kullanan toplumdur.” diyerek, yapay zekâ çağında bilgiye ulaşmanın ve onu yeniden üretmenin kolaylaştığını, asıl önemli olanın karakter ve insani değerlerin gelişimi olduğunu vurguladı.

Bahçeşehir Koleji’nin yapay zekâ destekli eğitim teknolojileri projelerine de değinen Koç, insan odaklı, etik ve toplumsal fayda temelli eğitim teknolojisi geliştirdiklerini ve bu çalışmalarını eğitim ekosistemine entegre etmekten memnun olduklarını belirtti. “Eğitimde yeni yaklaşımlar ve teknolojiler kullanırken, insani değerler ve etik ilkeleri de ön planda tutuyoruz” diye ekledi.

Yapay zekânın eğitimdeki potansiyeline de değinen Koç, etik ve doğru kullanıldığında, eğitimin kişiselleştirilmesi açısından devrim yaratabilecek bir araç olduğunu ifade etti. Günümüz çocuklarının farklı ilgi alanları ve öğrenme biçimleri olduğunu hatırlatan Koç, “Ancak hâlâ tek tip müfredatla herkese aynı eğitim veriliyor ve aynı sonuçlar bekleniyor. Bu artık sürdürülebilir değil” diyerek, mevcut eğitim sistemine eleştirel bir bakış getirdi.

Koç, öğretmenlik mesleğinin de Toplum 5.0 ile birlikte dönüşüm geçireceğine dikkat çekti. Operasyonel yüklerin azalmasıyla öğretmenlerin daha çok rehberlik ve kişisel gelişim odaklı bir rol üstleneceğine işaret etti. Ayrıca, zaman kavramından bağımsız, çok boyutlu bir eğitim sisteminin hem dünyada hem de Türkiye’de yeniden şekillendiğine dikkati çekti.

Kaynak: İHA-İhlas Haber Ajansı
Editör: İstanbul Yerel Haberler (IY)

Exit mobile version